Direcția Națională Anticorupție

DNA este o structură de parchet specializată în descoperirea, investigarea și aducerea în fața instanței a cazurilor de corupție medie și mare, înființată în anul 2002.

Totodată, DNA investighează și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

DNA este o entitate independentă în raport cu instanțele judecătorești, cu parchetele de pe lângă acestea, precum și în relațiile cu celelalte autorități publice.

Sediul DNA se află în municipiul București, aceasta exercitându-și atribuțiile pe întregul teritoriu al României prin procurori specializați în combaterea corupției.

Prin activitatea exercitată de DNA se contribuie la reducerea corupției, în spijinul unei societăți democratice apropiate de valorile europene.

DNA se ocupă de corupția la nivel înalt pentru a descuraja în acest fel și corupția existentă la celelalte niveluri inferioare. În general, corupția este alimentată de persoane corupte care dețin anumite pârghii de putere au sentimentul că sunt deasupra legii, că sunt intangibile și că societatea nu dispune de mijloace suficient de eficace pentru a le dovedi activitățile infracționale și a le trage la răspundere. Pentru a combate în mod eficient astfel de acțiuni nepotrivite, este nevoie de o instituție specializată, independentă și dotată cu resurse corespunzătoare.

Structura DNA este constituită din procurori, sprijiniți în activitatea de urmărire penală de ofițeri și agenți de poliție judiciară, precum și de specialiști cu înaltă calificare în domeniile economic, financiar, bancar, vamal, informatic și în alte domenii. Aceștia își desfășoară activitatea în cadrul unor echipe operative complexe, sub directa conducere, supraveghere și control al procurorului, pentru a spori eficiența și calitatea anchetelor penale.

Funcția de procuror, ofițer de poliție judiciară sau specialist în cadrul DNA este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior. 

Printre modalitățile prin care procurorii DNA iau cunoștință cu privire la acte de corupție cel mai des se enumeră:

  • Sesizări din partea cetățenilor și a persoanelor juridice
  • Sesizări din partea autorităților și instituțiilor publice

La conducerea DNA-ului se află un procuror șef care este asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție este ajutat de 2 procurori șefi adjuncți, asimilați adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Funcția de procuror, ofițer de poliție judiciară sau de specialist în cadrul Direcției Naționale Anticorupție este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior.

 

https://www.pna.ro/