Ministerul Justiției pune la dispoziția publicului Portalul legislativ, o aplicație electronică de legislație națională care permite accesul gratuit al cetățenilor și al instituțiilor publice și private, atât de pe teritoriul României, cât și din spațiul Uniunii Europene, la o bază de date legislativă națională.
Avantaje pentru cetățeni
- Acces gratuit la peste 150.000 de acte normative (acte normative din perioada 1989 până în prezent, dar şi acte de interes de dinainte de 1989)
- Posibilitatea de căutare şi găsire a actelor după multiple criterii (de ex. tip act, număr şi an)
- Filtrarea actelor după anumite criterii (de ex. emitent, tip act, publicație)
- Accesul la toate modificările suferite în timp de actul normativ
- Posibilitatea de a vedea modificările aduse de un act normativ
- Posibilitatea de a vedea cuprinsul actului normativ și dacă acesta mai este în vigoare sau nu
- Accesul la forma consolidată a actului normativ la o anumită dată selectată de către utilizator
Portalul Legislativ poate fi accesat aici: legislatie.just.ro
Portalul Legislativ asigură accesul rapid, gratuit, liber și neîngrădit al oricărei persoane fizice sau juridice interesate la legislația în formă actualizată și consolidată, condiție esențială pentru cunoașterea, respectarea și aplicarea legii în orice tip de activitate.
Portalul legislativ este conectat cu portalul N-Lex, care este punctul unic de acces către bazele de date legislative naționale ale țărilor Uniunii Europene.
N-Lex poate fi accesat aici: n-lex.europa.eu/n-lex/index
Portalul Legislativ afișează, cu caracter informativ, versiunea oficială a actelor normative publicată în Monitorul Oficial al României, cât şi versiunile consolidate pentru cele mai importante acte normative din diverse domenii de interes, în situația în care acestea au suferit modificări ulterioare publicării lor.
Versiunile consolidate ale actelor normative reprezintă reproducerea neoficială a unor acte ce au suferit modificări de-a lungul timpului, însă nu au fost republicate în Monitorul Oficial al României.
Actele oficiale publicate în Monitorul Oficial al României reprezintă singura bază legală la care se poate face referire în documentele prezentate în faţa tuturor instituţiilor şi autorităţilor.
În cazul în care există deosebiri între versiunea electronică a actelor normative prezentate şi textul tipărit, este considerat autentic doar textul tipărit și publicat în Monitorul Oficial al României.
Criteriile de căutare, puse la dispoziție în pagina principală a portalului, produc liste de rezultate ordonate în funcție de relevanță, pentru o consultare cât mai facilă.
Acestea sunt împărțite în două tipuri de căutari:
Căutarea simplă
- cuvânt/cuvinte din titlu – filtrul permite căutarea unui cuvânt sau a unui grup de cuvinte în antetul actului vizat
- cuvânt/cuvinte din text – căutarea după un cuvânt sau grup de cuvinte în conținutul documentului legislativ
Căutarea avansată permite filtrarea rezultatelor, după următoarele criterii:
- tipul documentului – permite filtrarea rezultatelor după tipul actului ce se dorește a fi returnat în urma căutarii, prin selectarea tipului dorit din lista completă sau căutarea lui
- numărul documentului – filtrul permite căutarea după număr-an, în cazul în care se cunosc ambele; dacă nu, doar după număr
- data semnării – poate fi completată data semnării documentului legislativ, în formatul aaaa/ll/zz
- publicat în – sursa publicării documentului legislativ căutat, ales din lista predefinită
- numărul – câmpul va fi completat cu numărul publicației
- data publicării – filtrul permite introducerea intervalului calendaristic în care se știe că a fost publicat actul dorit
- acte în vigoare la data de – permite fitrarea după actele în vigoare la o anumită dată
- emitent – câmpul permite alegerea dintr-o listă predefinită de emitenți.
Confirmarea unei căutări se face prin apăsarea butonului Căutare, iar renunțarea, prin apăsarea butonului Anulare.