Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

DIICOT  este o structură specializată de parchet care funcționează în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta ia ființă în anul 2004, în scopul de a lupta în vederea destructurării grupurilor infracționale organizate, frontaliere și transfrontaliere si a combaterii terorismului.

DIICOT este independentă în raport cu instanțele judecătorești și cu parchetele de pe lângă acestea, precum și în relațiile cu celelalte autorități publice.

La conducerea Direcției se află procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Încadrarea tuturor procurorilor în DIICOT se face prin ordin al procurorului-șef al acestei direcții, cu avizul Secției pentru procurori a CSM, în limita posturilor prevăzute în statul de funcții, aprobat potrivit legii.

În ceea ce privește raza de acțiune a DIICOT-ului, aceasta se întinde pe tot teritoriul României, iar pentru combaterea criminalității organizate și terorismului este intensificată colaborarea judiciară internațională cu autoritățile juciciare străine. Sediul central al DIICOT-ului se află în Municipiul București.

 

https://www.diicot.ro/